vineri, 20 octombrie 2017

DESPRE LUCRURILE SIMPLE (33) - CĂĂĂRȚI AVEM!


Se ia un borcan și sub capacul lui se depozitează pe bilețele toate fericirile anului. Sau se ia un blog și i se dă misiunea asta. Ia să mai completez c-o liniuță planul lui 2017 - exerciții de echilibru: a se identifica cel puțin o fericire în 7 zile curgătoare!


Era o miercuri. Dintre toate modurile posibile de petrecut o astfel de zi am ales  o plimbare pe faleză. Pe la prânz așa, pe când de-aș fi fost la muncă, fie m-aș fi urcat pe pereți a lehamite, fie aș fi fost cu dracii pân la cer, ceea ce-i cam tot aia. Pe malul Dunării, cu cele o mie de pagini sfârșite în câteva zile de ședere la țară, am avut o revelație: 

- Mărie, noi n-avem carte pentru drumul de cinșpe ceasuri cu trenu! 

Cu bucurie am descoperit în ultima scriere de psihiatrie că nu-s chiar nebună de legat doar pentru că vorbesc cu mine la modul acesta. 

- Apăi, de n-avem carte,  fată, hai la librărie!

Nu exagerez, am bătut trei ceasuri la pas orașul Galați în căutarea unui magazin care să vândă cărți. Pân la urmă am nimerit o librărie Humanitas, în apropierea Universității. Pân acolo pustiu. Aveam de la bunica salariul pe  octombrie. De mulți ani, la fiecare vizită lunară, Mama Buna îmi dă un sfert din pensia ei, de regulă o sută cincizeci de lei. Nu-mi mai ajung să achit integral transportul pân la ea, dar nu-i bai încă! Și ziceam că eram în librărie. Pentru că aveam timp, am ieșit de acolo după trei ore. În primele cincisprezece minute mi-am găsit cele cinci cărți care se încadrau în indemnizația de nepoată săracă preferată căpătată. Și mi-am amintit de o dorință pe care nu am mai accesat-o din adolescență: mi-ar fi plăcut să mă fac bibliotecar sau librar când o să cresc mare. 

M-am gândit de câteva ori să nu cheltui întreaga sumă dar de fiecare dată auzeam cuvintele lu' DD din Conversațiile cu Walsch: nu vă mai răzgândiți, zăpăciți Universul!  

Nu am avut curajul să mă risc cu titluri necunoscute. Am mers (aproape) la sigur cu unele pe care mi le aminteam de pe lista cu musai de citit în viața asta. 

Pe drumul spre gară, mă abordează un domn. M-am speriat atât de tare când m-a atins că primul impuls a fost să o iau la sănătoasa. Apoi, m-am dumirit că aveam sarsanalele pline cu ouă de la țară și Sprite la 1 litru și papuci blănoși pentru copil și că mă puteam apăra lovindu-l cu ușurință. Așa că m-am întors. La timp să aud:

- Doamna, doamna, nu vă speriați! Sunteți de la pocăiți, nu?!
Scuipă bețivul cu limba împleticită și ochii ca de melc pe teancul de cărți din brațele mele.
Din păcate pentru poveste, n-am avut inspirația să răspund afirmativ.

- Vezi că ți-o lăsat frate-tu două sute de lei pe birou. O zis să nu te mai vadă încălțată tot cu adidașii ăia oribili. 
Cu astă știre m-o întâmpinat mama pe când scotoceam după cărțile cele noi în paporniță. Mulțumesc, Universule, n-am avut nicio temere că nu ești pe recepție! 

Încălțămintea mea este superbă. Sunt pantofi sport originali Nike, căpătați în Belgia, care după un an de plimbat pe toți munții și spălat automat de zeci de ori, sunt ca noi. Așa că fu firesc să decretez: Bogri, aș putea face o extravaganță.  Să cumpăr cărți și din darul de la Niță, sigur Universu mi-o lăsat la tine niște bani de care o să afli curând.   


_________________
Alte fericiri din borcănaș:
20. Bucurie-n dar  (ultimul bilețel din 2016, cu trimiteri spre întrega colecție a primului an)
23. Mamaie
26. Ultima noapte
27. Joi
28. Clasorul
31. Regăsiri
32. Melomanul 

3 comentarii:

  1. Universul s-a zapacit de tot :))
    Din 700 lei pastrati cu sfintenie pentru excursia de la Cluj sa-mi cumpar ceva fain de acolo, m-am ales cu o lenjerie de pat de 79 lei si Teo s-a ales cu restul de bani. Concluzia: daca tot s-a anuntat intentia de a merge iar la cluj, am inceput sa strang iar bani cu intentia de a-mi cumpara ceva fain de acolo :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Las că de nu mai tre să ajungeți la cafeaua aia scumpă îs bani suficienți și pentru fainoșaguri.

      Ștergere
    2. Cine a zis ceva de cafea?? Aia este musai de bifat :D chiar daca nici nu mi-a placut la prima intalnire :D

      Ștergere