duminică, 15 octombrie 2017

FILE DE ȘOMAJ #10




Toate filele de șomaj mi-s în fapte bilețele din borcănașul cu fericire. Am vrut doar să încadrez distinct  bucuriile  pe care nu le-aș fi căpătat de  eram cu normă de muncă și program fix de lucru.

CE-AR FI FOST DACĂ

- Unul dintre bărbații care m-o cerut de nevastă o murit de mult. Își amintește una dintre fetele din grupul celor patru.
- Ha, și eu am un caz d 'ăsta! confirmă o a doua dintre ele.
- Și eu, și eu, am doi care amuș nu mai sunt! întărește femeia cu numărul trei.

În timp ce le ascult, îmi fac inventarul propriilor cereri în căsătorie: zero barat, că doară n-o să-mi pun baza taman în cea mai neserioasă dintre ele. Treceam pe lângă o catedrală și domnul o exclamat: hai, să ne căsătorim! Și cum n-am murit, n-o s-o iau în calcul nici pe aia de-am inițiat-o. Dar am și eu mortul meu.
Era prima zi de facultate. S-o oferit să-mi arate orașul cel nou. Eram o sălbatică, exact ca azi, doar că am acceptat, nu mai știu de ce. În ale zile întâlnisem primul om care râdea la vorbele mele pân la leșin. Deh, eram tânără și amuzantă! Era colega mea de cameră, Rusoaica, una dintre rusoaice, aia slabă. Ei bine, flăcăul de care zic era identic ei. Râdea nu doar prin toți porii și toți ochii, ci și prin contorsionarea trupului, exact ca fata de spusei că se tăvălea în pat când se amuza. În cei patru ani și multele drumuri lungi, lunare pe care le făceam împreună pentru a ne aproviziona de acasă, ne-am hăhăit cum n-am mai făcut-o niciodată în viață c-un om, ci doar cu mine. Eu râd mult cu mine, adică de mine, dintotdeauna. Imediat după cei patru ani am aflat că a murit Denis, nu-mi amintesc care fu cauza. Și îl trăiam, în timpul în care se depănau amintirile despre oamenii refuzați ce nu mai sunt, pe ce-ar fi fost dacă nu era rostit da... Pe de altă parte, nu-i nevoie de un certificat de deces, pentru a accepta o relație făr de viață. 

- Ce scrii, Maria?
- Despre morți..
- Nu sună mai bine despre cei care nu mai sunt vii?
- Sună, da-i tot aia!

__________________
Episoadele anterioare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu