duminică, 17 septembrie 2017

VIAȚA CA O PRADĂ - MARIN PREDA


În martie, după ce-am citit Jurnalul intim al lui Marin Preda, mi-am comandat alte trei titluri. Nu m-am atins de ele până acum pentru că mi-am propus ca în topul primelor zece cărți citite în anul 2017 să nu existe pe două poziții același autor. Cum Jurnalul a rămas mult în coada clasamentului, nu din cauza sa, ci datorită cărților grozave ce i-au urmat, m-am răzgândit. 

Am citit Viața ca o pradă cu bucuria omului însetat de povești. De multă vreme nu m-am mai pierdut în lectură cum am pățit de astă dată. Mă uitam la ceas, aveam de mers trei ore cu trenu, citeam cu nesaț aventurile domnului Preda și-n clipa următoare eram ajunsă la capătul călătoriei. 

Viața ca o pradă este scrisă în 1977, în 1980 Marin Preda a murit. Avea 55 de ani și aproape întreaga operă publicată, excepție Cel mai iubit dintre pământeni. Și scrie astă carte, care nu pricep de ce e încadrată ca roman, când este un volum de amintiri și mărturii despre viața scriitorului până la debutul literar din 1948, deci autobiografie. M-au fascinat toate rememorările de oameni, unii dintre ei, cei mai mulți, oameni lumină. Sunt și vro câțiva ticăloși cu nume și prenume, de-ar fi fost din ultima parte a vieții, și nu din prima, aș fi recunoscut și io mai mulți probabil. Victor Ion Popa, Eugen Lovinescu, Geo Dumitrescu, Miron Radu Paraschivescu, Ion Caraion, Virgil Ierunca apar în momente importante pentru literatura și mai ales viața domnului Preda și-i devin, unii dintre aceștia,  chiar buni prieteni. 

Pe îndelete pornim iară pe drumul greu al copilăriei în care școala a fost un lux, nu avea cărți, dar n-avea nici bani de caiete or de taxe școlare. Îl cunoaștem pe domnul Moromete, tatăl cel aprig, mama cea bisericoasă, frații și surorile vitrege. Sunt atât de vii, la cinci decenii după, imaginile profesorilor, ale colegilor, întâmplările de la școală și din afara ei încât am fost captivată de toată acea lume. În sentimentele, gândurile copilului trecut Marin Preda sunt suprapuse fragmente din viața prezentă, informații despre unele dintre personaje peste ani, ale istoriei țării. Perioada legionară este prinsă în detaliu, oarecum și războiul. Copilul, adolescentul, tânărul Marin Preda, pân pe la treizeci de ani e vârsta atinsă în carte, este fascinat de literatură, filosofie și istorie. Sunt foarte multe referințe la aceste domenii, mari cărți ale lumii, unele dintre ele mi le-am trecut pe lista cu de citit musai. Bucureștiul acelei perioade este și el un personaj central al volumului. Sunt câteva amintiri pline de drag și duioșie: succesul unei lecții deschise la ora de istorie, prima poveste de dragoste, succesul nuvelei cu care debutează, câștigarea primilor bani. Deși timpurile cele gri sau chiar negre sunt predominante: lipsa cărților, a hainelor, a lemnelor, a hranei, apoi ororile legionare și  hitleriste, pentru mine cartea asta e una plină de lumină și credința lui știu cine sunt și mai devreme or mai târziu o să știți și voi. 

Pentru că am citit  Viața ca o pradă imediat după CCD m-au atras exact gândurile lui Preda pe care le-am întâlnit și în răspunsurile lui Dumnezeu. Mai întâi o posibilă explicație pentru titlu. 
...Văzusem odată un cal mort într-o văgăună, cu o grămadă de căţelandri schelălăind de foame şi de neputinţă, care se repezeau la el să îl sfârtece. Dar de oriunde îl apucau, nu reuşeau nimic, calul rezista. Îşi înfigeau dinţii în burtă, în pulpe, în spinare, se propteau în picioare bâţâind din cap şi scheunând. Prima îmbucătură, care ar fi deschis drumul celorlalţi, le scăpa. (...) Desigur, viaţa nu e un cal mort, dar e, pentru un scriitor tânăr, o pradă care nu cedează, dacă nu ştii de unde s-o apuci... pag. 60
Și dintre ideile publicate de Neale Donald Walsch regăsite în Viața ca o pradă:
  • Totuși aventurile vieții noastre sunt ale conștiinței, deși viața adevărată nu e niciodată liberă de instincte și nu o dată e neputincioasă în fața lor.
  • ...destinul orb nu e atotputernic, că hotărârile lui pot fi smulse, că fulgerul intuiției noastre îl poate abate din mersul lui.
  • Totul e ca gândirea noastră să nu slăbească deloc și să nu ocolească nimic, să bată cu degetul chiar și într-un gard.
  • Totul e posibil pentru noi. De ce nu?
  • ...prin gândire putem descoperi noi lumina. Nu umilința, ci flacăra cugetării ne poate înălța.
Și una care m-o amuzat teribil:
...Dragostea e ca moartea, îți intră în suflet și totul amorțește în tine, alungă ceea ce era înainte ființa ta intimă și se instalează ea, femeia care ți-a luat piuitul... pag. 248
Am rămas din astă carte cu dorința de a reciti multe dintre operele care fură lectură obligatorie la școală și cu aceea de a acorda o mai mare atenție domnului Tolstoi. Am descoperit în bibliotecă două volume recomandate de Marin Preda: Lina lui Tudor Arghezi și Ultima zi a unui condamnat de Victor Hugo, pe care știu c-am citit-o dar nu mi-o amintit nimic din subiect comentariul predian. 

*

Nu am habar cum se tehnoredactează o carte, da-s crunte astea de sunt publicate atât de neglijent. Probabil cele mai agramate volume din viața mea îs și ultimele două citite: Conversațiile cu Dumnezeu, mai ales partea a treia și cel prezent. Ar trebui amendate editurile de către OPC pentru nervii de mi-i nasc lecturile în condiții atât de groaznice. Serios!

* Viața ca o pradă - Marin Preda, editura Cartex Serv 2004, 271 de pagini.
__________________
Am mai citit în 2017:
  1.  Shining - Stephen King
  2.  Colorado Kid - Stephen King
  3.  Misery - Stephen King
  4.  Supunere - Michel Houellebecq
  5.  Miercuri, respirăm - Ioana Chicet-Macoveiciuc
  6.  Visul - Emile Zola 
  7.  Noaptea de foc - Eric-Emmanuel Schmitt
  8. Adio - Honore de Blazac
  9. Hituri celebre din epoca Showa - Ryu Murakami
  10. Jurnal intim (vol. 1) - Marin Preda
  11. Jurnal intim (vol. 2) - Marin Preda
  12. Luni de fiere - Pascal Bruckner
  13. Luminița, mon amour - Cezar Paul-Bădescu
  14. Dragă viață - Alice Munro
  15. O mie de nopți - E.K. Johnston
  16. Bel-Ami - Guy de Maupassant
  17. Să fii român! - Dan Puric
  18. Pobby și Dingan - Ben Rice 
  19. Einstein - Francoise Balibar
  20. Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți - Salman Rushdie
  21. Sărutul dinaintea morții - Ira Levin
  22. Viața și Opera - Cristian Tudor Popescu
  23. Galaad - Marilynne Robinson 
  24. Roșu ucigaș - Jerden Brouwers 
  25. Golem - Gustav Meyrink
  26. Noi - Evgheni Zamiatin
  27. Consumatorul de suflete - Codin Maticiuc
  28. O vară la țară - J.L. Carr
  29. Șoimul rătăcitor - O poveste de dragoste - Glenway Wescott
  30. Studii despre iubire - Jose Ortega Y Gasset
  31. Ură, prietenie, dragoste, căsătorie Alice Munro
  32. 1Q84 (vol. 1) - Haruki Murakami
  33. 1Q84 (vol. 2) - Haruki Murakami
  34. 1Q84 (vol. 3) - Haruki Murakami
  35. Copila de zăpadă - Eowyn Ivey
  36. Conversații cu Dumnezeu (vol. 1)  - Neale Donald Walsch
  37. Conversații cu Dumnezeu (vol. 2)  - Neale Donald Walsch

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu