joi, 17 noiembrie 2016

Tort de post cu ciocolată și cocos





Pentru 19 noiembrie, mi-am propus să prefac în de post una dintre cele mai delicioase combinații ajunse pe Zambetania în ultimul an, cea a cocosului cu ciocolata. ACEASTA este varianta de frupt de la care am pornit.

N-aș zice că l-am reușit desăvârșit, nici cel cu ouă nu fu perfect, dar e cu siguranță dintre torturile de post (multe pe Zambetania, slavă!) unul dintre cele mai gustoase. Acuș îl refac într-o variantă ce se vrea îmbunătățită.

Am montat tortul în forma de 16 centimetri, straturile au fost:
- blat pufos din rețeta de chec, ĂSTA de ieri, însiropat
- glazură de ciocolată
- cremă de cocos
- blat cu fulgi de cocos și aquafaba
- glazură de ciocolată
- blat pufos însiropat
- cremă de cocos
- glazură de ciocolată
- bomboane cu fulgi de cocos

BLAT  PUFOS - 2 bucăți de 16 centimetri 



La unul dintre blaturi am uitat de turmeric și se vede bine diferența de culoare între ele la poza cu secțiunea tortului.

- 100 mililitri apă minerală
- 150 grame făină
- 80 grame zahăr 
- 40 grame ulei 
- 6 grame praf de copt
- 1 praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
- 10 grame fulgi de cocos
- un praf de turmeric pentru culoare 

Am pregătit aluatul de două ori, de fiecare dată cu jumătate dintre cantități. Am mixat zahărul cu uleiul, am adăugat extractul și apa minerală, apoi făina cernută cu praful de copt, sarea, turmericul.  Compoziția am întins-o în tava acoperită cu hârtie de copt, este ca o smântână mai groasă.  
În minicuptorul electric preîncălzit am copt foaia 30 de minute la 180 grade Celsius. Identic am făcut blatul 2.
După răcire le-am păstrat înfoliate la rece până în momentul asamblării, fu a doua zi.

SIROPUL
Nu-l recomad pe cel folosit de mine, nu este aromat. Unul simplu din zahăr, vanilie, eventual coajă de portocală este mult mai  potrivit.
- 85 mililitri lapte de cocos, partea lichidă rămasă de la conserva de cocos după ce am scos grăsimea solidă pentru cremă și glazură
- 20 grame zahăr

Le-am fiert împreună până la topirea zahărului. L-am folosit rece la însiropat blaturile în momentul asamblării.  Am crezut că de-i adaug vanilie pierd aroma de cocos. Aia  oricum s-o pierdut în blat care parcă era umezit cu apă chioară.

BLAT CU FULGI DE COCOS - 1 bucată la 16 centimetri



Am încercat să obțin varianta cât mai fidelă a blatului de bezea cu fugli de cocos. Din păcate de 3 ori în aceeași zi nu am reușit să obțin bezea din aquafaba (apa de la conserva de năut). Doar prima dată, de probă, am avut spuma tare ca-n poză.



 Când mi-a trebuit la tort, am ratat pe linie toate încercările. După a treia oară am și renunțat.

- 80 grame aquafaba
- 100 grame zahăr
- 100 grame fulgi de cocos
-  30 grame făină
- un praf de sare
- vanilină

Am mixat aquafaba cu praful de sare.
Am observat că se bate mai bine de șterg brațele mixerului și vasul cu zeamă de lămâie și dacă apa de năut este direct din frigider. 
Am bătut 5 minute la viteză mare până am obținut o spumă, exact ca cea de la mixarea albușului cu sare. Apoi, treptat, am adăugat zahărul. Am avut o bezea albă, lucioasă, dar care nu-și păstra forma. În acest moment am adăugat, încorporînd cu spatula, făina și cocosul.



Am obținut o compoziție foarte groasă,  pe care am întins-o în tava acoperită cu hârtie de copt. Am copt blatul în minicuptorul electric preîncălzit la 175 grade Celsius 60 de minute până la suprafață s-a format o crustă caramelizată.

Deși este un blat dens, nu l-am însiropat. În varianta cu ouă, după umezire, s-a dizolvat bezeaua ș-am rămas doar cu fulgii. 


CREMA DE COCOS - 500 de grame




- 100 grame zahăr
- 250 grame băutură de soia cu orez
- 30 grame amidon
- vanilie pulbere
- 200 grame lapte de cocos - doar partea solidă din conserva de cocos

Am pus pe foc mic toate ingredientele omogenizate, excepție cocosul.  Am amestecat continuu pân s-o-ngroșat, moment în care am lăsat budinca la răcit. După răcirea acesteia, am mixat grăsimea de cocos spumă (arată exact ca frișca bătută din smântână). Am adăugat o lingură din cocos în budincă, apoi budinca am încorporat-o treptat în frișca de cocos.

A avut consistența dorită, dar băutura de soia a dominat aroma de cocos. Am văzut după că există băutură din cocos, ar fi fost mai potrivită. Din nefericire, băuturile astea au 3% ingredientul al căror nume îl poartă, restul otrăvuri. Cea pe care am avut-o zicea 85% conținut minim soia și orez. E de la Kaufland, de la raionul cu lapte praf și frișcă.

GLAZURA DE CIOCOLATĂ - 200 grame

Mi-a ieșit grozavă. Este chiar mai gustoasă decât cea de frupt.
- 60 grame ciocolată neagră bucăți mici
- 60 grame zahăr pudră
- 50 grame grăsime de cocos - partea solidă din conserva cu lapte de cocos, cea pe care am folosit-o și pentru a obține frișcă
- 30 grame cacao
- 2 linguri de ulei

Toate ingredientele, făr de ulei, le-am pus pe baie de aburi și am amestecat până am obținut un sos omogen. La sfârșit am adăugat uleiul.
Am pregătit glazura în momentul asamblării, jumătate am folosit-o pentru blaturi, jumătate a doua zi la îmbrăcat tortul. 

BOMBOANE CU FULGI DE COCOS




Când am mixat aquafaba cu zahăr, am avut o spumă, dar nu perfectă pentru bezea,  ziceam la blat că nu-și menținea forma. Am adăugat cocos cu gândul că la coacere va ieși ceva comestibil. Din păcate, la cuptor spuma s-a transformat într-un sirop gros. Fulgii ăia amestecați cu siropul ăla, parcă erau cu miere, i-am adunat în biluțe și i-am  tăvălit prin cocos. Merg ușor trași prin glazura de ciocolată. Abia apoi am adăugat fulgi și făină până am reușit să coc blat.


ASAMBLARE
- în forma acoperită cu folie, cea în care am copt blaturile, am așezat primul blat pufos și l-am însiropat cu jumătate din cantitatea de sirop
- l-am acoperit cu 1/4 din glazură și l-am lăsat la frigider 15 minute
- am turnat peste glazură 1/3 cremă
- am acoperit crema cu blatul din fulgi de cocos și aquafaba
- am întins pe blat 1/4 din glazură și iară am ținut tortul  la frigider 15 minute
- iară 1/3 cremă
- ultimul blat pufos umezit cu restul de sirop
- 1/3 cremă
- din acest moment l-am lăsat o noapte la rece



- a doua zi am reîncălzit pe baie de aburi jumătatea de glazură rămasă (din păcate i-am adăugat băutură din soia ș-am făcut-o prea curgătoare, n-am avut intenția să îmbrac tot tortul), am turnat-o pe tort și cu un cuțit am nivelat-o.  A fost chinu naibi pentru că ultimul strat era de cremă, care cremă s-o împreunat cu glazura și când am început s-o întind o ieșit drăcia  ciufulită.
L-am decorat cu bomboane de cocos, pelete albe și fulgi de cocos.
L-am congelat o săptămână. Îmi doresc să nu fie cea mai mare boroboață iară.



Sper că n-am scris prea multe prostii, am avut o zi cumplită, deși s-o-ncheiat c-o veste minunată, tot mi-i rău crunt.  O venit zorii, nu mai am vreme să recitesc.
Mulțumesc, DD, că mai îngădui minuni! Eu am pariat că poți chiar trei simultan, nu mă dezamăgi!

4 comentarii:

  1. Mare provocare aceste torturi de post!!!!!!!!!Torina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Tori! Îmi place grozav să le gândesc, cu practica am încă încurcături:)

      Ștergere
    2. Teb sa fierbeți lichidul pana ajunge la jumate paoi batei frisca. Lichidul după ce a scăzut îl țineți la figider peste noapte.

      Ștergere
    3. O să testez, mulțumesc mult pentru recomandare.

      Ștergere