vineri, 7 octombrie 2016

CHIPSURI DE MERE CARAMELIZATE




-Bogri, îmi place mult poza asta!
-E doar întuneric acolo.
-E și măr caramelizat  pentru blog.
-Aaaa, păi e grozavă!



De multă vreme mi-au atras atenția chipsurile din mere ale Simonei Callas, ASTEA. Acuș am găsit și ocazia de a le folosi pentru un tort cu mere și cremă de vanilie cu brânză, unul dintre cele mai bune de  anul ăsta. 

Am pornit cu:
- 1 măr, o avut 110 grame
- 200 grame zahăr
- 200 mililitri apă
- 50 mililitri suc de lămâie

1. Am preîncins cuptorul (la 175 de grade cere sursa) eu am copt blatul pentru tort înainte.


2. Am tăiat mărul felii de 3 milimetri grosime, 13 bucăți am avut. N-am reușit mai subțiri.
3. Am pus pe foc zahărul amestecat cu zeama de lămâie și apa.
4. Când siropul o-nceput a fierbe am adăugat merele și le-am lăsat pân au devenit translucide. Trebuia 15 minute, presupun că au fost prea groase, după 30 de minute tot nu le aveam pe toate cum era cerința. Tot timpul le-am întors de pe o parte pe alta și le-am sucit în siropul care fierbea.
5. Am uns un grătar cu ulei și l-am așezat în tava de copt acoperită cu folie de aluminiu.






















6. Feliile de măr care îndeplineau condiția translucidității le-am scos pe grătar. Nu le-am scurs bine de sirop și rău am făcut, o scos un fum siropu ăla când s-o ars!
7. Când am avut toate feliile pe grătar și niciuna în sirop am băgat tava la cuptor 15 minute. Trebuie să se rumenească ușor. Eu am uitat cuptorul aprins și m-am trezit cu ele coapte bine (am crezut c-am oprit focul și le mai las olecuță să se usuce în cuptor).


8. Am uns o hârtie cerată cu ulei și pe ea am scos chipsurile. Nu trebuie să se atingă între ele cât se răcesc.
Se păstrează în borcan închis etanș cu hârtie de copt între ele.



În teorie, după răcire se întăresc. Ale mele au rămas ușor moi, nu mi-am bătut capu de astă dată c-ar fi ratate,  au avut textura fructelor din dulceață, sunt gustoase cu o aromă distinctă de peltea, arată bine, data viitoare o să pornesc cu așteptări și pentru crocănțeală.



În programul viitor, două dintre cele mai faine combinații de anu ăsta, ș-au tot fost.

2 comentarii:

  1. Mie imi place enorm de mult poza 7 ♥♥♥♥♥♥♥
    O sa-ti fac concurenta la poze in curand pentru ca am si eu DSRL de doua zile :D Imi mai trebuie rabdare sa citesc/experimentez/, apoi ceva fundaluri inspirationale si o gramada de timp liber :D In ritmul din ultima vreme de pe blogul culinar, unde nu am postat inca ouale de Paste 2016, noile poze vor vedea lumina netului prin 2020 :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E tăiată neinspirat poza 7, din fericire o memorat o farfurie pe care în ziua aia am cumpărat-o, în ziua aia am spart-o :) Aștept conspect de la tine, eu nu am curaj să-ncep a citi de astea. Să-l stăpânești sănătoasă, mă bucur că ți-ai făcut darul ăsta prețios, tare mă bucur!

      Ștergere