marți, 30 august 2016

Fajitas cu pui și lapte bătut la Cutia misterelor de august



Când o fost lansată lista cu ingrediente pentru august misterios cu puiul vedetă, deci ingredient  obligatoriu, n-o mai fost ăl mai mare năcaz ca-n alte dăți cărnoase și asta doar pentru că aveam de multă vreme salvată și netestată o rețetă de fajitas. C-am ajuns în ceasul doușpatru nu-i vina ingredientelor dară ci a fericirilor care mă țiu departe de laptop.



Meea este gazda episodului ajuns mâine la final. Faine bloguri se adaugă Provocării! Ea a dictat ACI: piept de puiceapăardeimorcovi, lapteseminte de susan, orez, oua, baby sweetcornpesmet. Bilanțul meu  5/10, aproape corigență iară.

Am pornit cu  trei surse pentru a bifa cât mai multe dintre ingredientele lunii și a obține o rețetă după chipul și asemănarea mea.


Baza e rețeta Crisei de fajitas, ASTA. N-am respectat toți pașii pentru că io mă tem de facerea clătitelor. Da, bre, poci complica un tort pân la perfecțiune, la-ntors clătite mă ia cu răcori. N-am folosit sosul cu cremă de brânză că nu-mi permitea regulamentul, dar sunt absolut convinsă că e o variantă foarte potrivită pentru pui.

Apoi am completat umplutura cu porumb de la Laura Adamache, ACI sursa de care scriu. Acolo puiul face pereche cu guacamole, iară am credința că-s perechea potrivită, io n-avui în listă dezlegare la avocado și roșii.

Și cea de a treia rețetă pe care am folosit-o, este cea de lipii, de AICI, de la Andreea Dianu.

UMPLUTURA



- 600 grame carne de pui fără os și piele, fetele au folosit piept, la mine scria mușchiuleț de pui pe etichetă. La cât mă pricep și de scria ceafă de pui tot nu mă-ndoiam
- 1 ardei kapia roșu
- 1 ardei gras portocaliu
- 1 ceapă roșie
- 1 legătură ceapă verde, 4 fire o avut
- 150 grame porumb dulce
- zeama de la o lămâie
- chimen n-am avut în casă
- ulei de măsline
- condimente pentru pui, astea le-am adăugat pentru că le am făcute-n casă și mi-s tare mândră de ele, amestec de boia dulce, iute, piper, praf de usturoi, fulgi de ceapă, sare, oregano, cimbru și din câte-mi amintesc pătrunjel uscat, toate ingredientele măcinate în râșnița de semințe a blenderului  (ideea este de la Teo, ASTA). Sursele de fajitas recomandă boia, piper, sare, chimen.
+ lapte bătut - pentru că lista a avut dezlegare doar la lapte, am lăsat un pahar de lapte dulce două zile la temperatura camerei pân s-o prins. Am mai scris și la blaturi, îmi place foarte mult laptele astfel obținut și-l folosesc adesea.



Am tăiat carnea fâșii și am acoperit-o pe cât de bine am putut cu amestecul condimente, zeamă de lămâie, 2 linguri ulei de măsline. Am  lăsat carnea în frigider la marinat un ceas cât am copt lipiile.

Tot după ce am terminat cu lipiile am început pregătirea umpluturii. Am tăiat legumele ca-n planșa alăturată.



Am pus la călit cu o lingură de măsline capetele albe de la ceapa verde, ceapa roșie și ardeii.



După ce s-au înmuiat am adăugat carnea cât să se albească pe toate părțile.



La final am adăugat porumbul și frunzele tocate de la ceapă verde și am mai ținut amestecul pe foc până puiul s-a rumenit ușor.

Pentru că am avut cantitate mai mare decât poate duce într-un strat tigaia mea, am pregătit întâi jumătate din carne cu jumătate din legume și identic schimbul doi cu restul celor două.



LIPIILE
Cât am odihnit carnea condimentată la rece, înainte de a pregăti legumele, am frământat aluatul pentru lipii. După tăierea legumelor le-am copt și abia apoi am început operațiunea umplutura.
Andreea a avut 5-6 bucăți, io o trebuit să completez cu 100 grame făină, coca era prea moale și am obținut 12 bucăți, prea multe pentru câtă umplutură am avut, jumătate ar fi fost suficiente.



- 450 grame făină tip 650
- 250 mililitri apă călduță
- 4 grame drojdie uscată
- sare
- 1 lingură ulei
- un praf de zahăr
Am amestecat ingredientele uscate cu apa și uleiul. Am frământat aluatul pân s-o desprins de pereții vasului, foarte repede se-ntâmplă, apoi am acoperit totul cu folie.



După 15 minute am pregătit lipiile.
Am porționat aluatul în bile de 50 grame pe care le-am întins cu sucitorul pe cât de subțiri am putut pe blatul bine înfăinat.



Am copt în tigaia teflonată neunsă fiecare bucată pe ambele părți. S-au cam uscat și pentru că le-am copt la foc foarte mic, aveam de făcut bagaje și pentru că nu le-am acoperit calde c-un ștergar.



MONTARE FAJITAS



Am uns fiecare lipie cu lapte bătut și am așezat în strat subțire legumele cu carne. Apoi am rulat. Le-a lipit laptele,  n-o fost nevoie să le leg sau înfășor cu altceva.



Ale, care este singurul cobai disponibil experimentelor mele, o fost încântat de fajitas. La închiderea ediției încă  nu știu de rezultatele analizelor de trebea a le face au suferit de pe urma excesului. Le voi reface cu ciuperci și clătite într-o altă viață, pe fajitas, nu pe analizele zburătorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu