joi, 2 iunie 2016

Tort etajat cu dragon și lego



N-am o mare bucurie în a petrece cinci ceasuri pe zambetania scriind o rețetă și editînd poze. Fericirile mele îs poveștile, care amu, la cât îs de încrâncenată,  nu se mai lasă văzute.
Ei bine, pe cât de urâte îmi erau clipele multe de scris kilometri de rețetă, pe de zece ori mai făr de drag îmi este să povestesc tortul acesta, al cărui eșec m-a durut cum n-a mai făcut-o nici un altul în anii ăștia.

Dacă nu urmăriți pagina de Facebook a blogului, o să reiau de unde s-o născut drama.
tortul meu săfie cu știrdul, așa o sunat primul SMS trimis în viața asta de Ștefănuț către mine, mătușă-sa,  cofetăreasa.  Dacă nu știți cine-i știrdul, vă luminez io acuș: e Știrbul. Dacă nici acu nu sunteți mai dumiriți, priviți-l, el e!




Tortul lui să fie cu dragon și lego. Când l-am întrebat pe Google cine e lego m-o trimis la vro zece neamuri de lego din care habar n-am avut ce să aleg. Am meșterit și io 2 omuleți care s-au dovedit gigantici pentru tort. Pentru modelat  piese de  lego n-am mai avut energie.



Ana o venit cu ideea montării etajate, io visasem să le așez în formă de opt, dar mi-ar fi fost imposibil să le transport 100 de kilometri cu trenu.

Primele pagube: blatul dacquoise congelat de la tortul bust nu l-am putut folosi, era dreptunghiular, dar îl decongelasem, l-am aruncat că n-am găsit cui să-l dau cu bogdaproste. Era foarte gustos, umed după decongelare. Se mai adaugă tot de la blaturi, doua tuxedo băgate la cuptor făr de făină, cum am reușit performanța asta de două ori succesiv, chiar n-am idee.

4 ore am încercat să fac un dragon care să semene cu Știrbul, adică 4 ore am modelat cap, distrus cap, luat de la capăt. ACESTA este tutorialul după care am lucrat.



- Ale, ce crezi că am încercat aci să reproduc?
- O muscă uriașă, Maria!
- T., cu cine seamănă ăsta?
- Ce combinație faină de demon-dragon!
- Theo, cine-i ăsta?
- Un iepuas!
- Cu aripi, Theo?!
- E Sughiț, dagonu Sughiț!


Nu era Sughiț, dar pansament fu pentru dezamăgirile mele să aducă și Scaraoschi ăsta a dragon.


Tortul lego a fost asamblat în forma de 26 centimetri. Cel cu Toothless în cea de 16 centimetri. La final, decorat, a avut 3,2 kilograme.





TORTUL MUNTE



Aveam un blat tuxedo copt pentru combinația cu cremă de căpșuni, m-am sucit în ziua asamblării pe o cremă diplomat. Alor mei nu le-a plăcut combinația, niciunul dintre noi nu suntem mari fani tort diplomat, dar eu vroiam să testez creme și combinații noi. Mie mi-a plăcut! M-a surprins foarte plăcut cât de ușor l-am sculptat și cât de bine a stat îmbrăcat în pastă de zahăr. N-aș fi crezut niciodată! M-am inspirat pentru cremă de la Teo, de AICI.


BLAT TUXEDO CU NESQUIK- 16 centimetri
Ingrediente
- 100 grame făină
- 20 grame cacao
- 10 grame nesquik - am înlocuit 10 grame de cacao cu 10 grame de nesquik, aroma e vagă în tortul final, n-aș zice că se merită
- 150 grame zahăr
- 2 grame praf de copt
- 4 grame bicarbonat
- un praf de sare
- 1 ou
65 grame lapte
- 135 grame iaurt
- 50 grame ulei
- rom


Am amestecat ușor ingredientele uscate, separat pe cele lichide. Am turnat peste cele solide lichidele și cu telul am omogenizat compoziția pe care am turna-o în forma acoperită cu hârtie de copt. Am copt blatul 40 de minute până la testul scobitorii curate. După coacere l-am răsturnat pe foaie de hârtie și după răcire, înfoliat l-am ținut la frigider până la asamblarea tortului, a doua zi.


Am copt un blat Tuxedo de 5 centimetri, pe care l-am tăiat în două pe orizontală.

Pentru tort am tăiat blatul în două pe orizontală, inițial a avut 5 centimetri.
CREMA DIPLOMAT
Pare mare cantitatea de gelatină și tortul final iese închegat bine. Dar de stă înainte de porționare măcar juma de ceas pe lângă frigider este delicios. Cam toate torturile cu gelatină și unt au nevoie de pauza asta în afara frigiderului înainte de consum.

Ingrediente
- 3 gălbenușuri, de-s de la ouă de țară, culoarea cremei va fi minunată
- 13 grame gelatină
- 165 grame zahăr
- 165 mililitri lapte
- 165 mililitri frișcă lichidă - am av ut Pilos de la Lidl
- 40 grame zeamă compot de ananas
- vanilină
- 150 grame ananas din compot, căpșuni proaspete, coajă de portocală confiată (am fiert coaja într-un sirop format din zahăr în aceeași proporție cu portocala și apa jumătate din zahăr/coajă)

Am acoperit gelatina cu zeamă de compot și am lăsat-o la hidratat. Am mixat zahărul cu gălbenușurile, am adăugat treptat laptele, vanilia și am ținut într-o tigaie cu fund gros amestecul pe foc mic pân s-o-ngroșat. Am oprit focul și am adăugat gelatina după 1 minut, am amestecat ușor pân la topirea ei integrală. Am amestecat-o răcită cu frișca bătută.






La asamblare am împărțit crema în 3 și după fiecare treime am așezat jumătate din fructele tăiate mărunt. Ananasul a fost cam mare și am avut probleme cu secțiunile. Am lăsat o noapte la rece tortul.





TORTUL LEGO

Asamblat în forma de 26 centimetri. A avut două foi tuxedo cu nesquik, o foaie pandișpan și strat cremă de vanilie, cremă nesquik.
BLATUL TUXEDO

Așa au crescut ambele, foarte uniform, fără să se bombeze

Este identic cu cel de la tortul mic, ingredientele au fost:
- 160 grame făină
- 35 grame cacao
- 15 grame nesquik
- 240 grame zahăr
- 3 grame praf de copt
- 7 grame bicarbonat
- un praf de sare
- 2 ouă
- 110 grame lapte
- 220 grame iaurt
- 80 grame ulei
- rom

BLAT PANDIȘPAN
- este a doua oară când fac pandișpanul făr de praf de copt după formula matematică și rezultatul a fost perfect și de astă dată. Facerea am detaliat-o la minitorturile cu glazură oglindă, AICI.


Ingrediente pentru o foaie coaptă în tava de 26 centimetri:
- 120 grame ouă - am separat albușurile de gălbenușuri și le-am adunat cantitățile  - au fost 3 ouă
- 60 grame zahăr
- 60 grame făină
- un praf de sare

CREMA DE VANILIE CU CIOCOLATĂ ALBĂ
Am tot scris despre ea, ultima dată la minitorturile oglindă. Este undeva foarte sus în topul meu personal.
Ingrediente pentru 350 grame cremă, un strat din tort:
- 1 gălbenuș
- 150 grame lapte
- 60 grame zahăr
- 15 grame amidon
- vanilină
- 75 grame smântână
- 40 grame ciocolată albă
- 75 grame unt 82% grăsime

CREMA CU NESQUIK
Este delicioasă, dar și din cauza ei am ratat tortul. Sursa este Laura Sava, care a folosit crema tot la un tort decorat, ĂSTA, la mine nu a funcționat. Dar voi repeta experiența cu siguranță, probabil iar m-am împotmolit la ingredientele a căror unitate de măsura a fost lingura.
Ingrediente pentru 475 grame cremă
 - 4 gălbenușuri
- 260 grame lapte
- 40 grame zahăr + 60
- 20 grame amidon
- 60 grame zahăr
- 50  grame nesquik
- 60  grame unt 82% grăsime

Amestecat bine laptele, amidonul, 40 grame zahăr, gălbenușurile și pe foc mic ca la crema diplomat pân se îngroașă compoziția, apoi lăsată la răcit.
Mixat untul cu restul de 60 grame zahăr și nesquikul și după răcirea cremei d eouă cu aceasta adăugată treptat.
Asamblare:
- foaie tuxedo
- crema nesquik



- blat pandișpan umezit cu siropul caramelizat de la coaja de portocale confiată

- crema de vanilie

- foaie tuxedo


A doua zi a curs toată crema nesquik, așa credeam eu că toată. L-am presat pe cât de bine am putut și am montat pe el tortul munte.

În mod normal nu aș fi folosit bețe, dar m-am gândit că astfel tortul mic nu va pune presiune pe crema ratată, m-am înșelat.


Nu doar că s-a scurs în continuare pe lângă tort dar a trecut prin stratul de ganache și prin pasta de zahăr.
Pentru ganache nemixat am topit pe aburi 150 grame ciocolată neagră cu 150 grame frișcă lichidă.
Am acoperit cu ganache tot tortul,  cu ajutorul palmelor, faină treabă!
După cum se vede în poze m-am jucat cu tăierea lor în forme neregulate.
Tortul a fost îmbrăcat în pastă de zahăr, 500 grame și toate figurinele sunt din fodekor.



Așa o fost la final, cu pasta de zahăr nu doar transpirată, ci și înmuiată prin toate cotloanele și cu izvoare externe din crema de nesquik.
Am încercat și asta, n-aș mai repeta două teme atât de diferite pe un singur tort.
Ștefănuț a fost foarte dezamăgit și eu m-am bucurat cu năduf că în 8 ani nu a învățat să ascundă ce gândește.

Mă bucur c-am terminat cu torturile experiment, până-n noiembrie nu cred să mai încerc decorarea cu pastă de zahăr. Mă întorc la glazura oglindă colorată și torturile golașe, abia aștept!
Nu am părăsit Zambetania, dar în perioada următoare voi ajunge mai rar, am timpi minimi determinați pentru calculator și de nu învăț să scriu pe scurt, nu reușesc a publica.
Să ne fim sănătoși, copii!
La mulți ani!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu