miercuri, 29 iunie 2016

Biscuiți cu mentă, ciocolată și cireșe confiate la Cutia misterelor de iunie




La-nceputul lui cireșar, pe când Rocsy acceptase să ne fie gazdă misterioasă,  imploram Universul ca ingredientul vedetă obligatoriu să nu fie cireșele. Pentru mine îs cele mai nepotrivite dintre fructe pentru prăjituri festive or torturi, adică fix pentru ocaziunea d-o aveam io, ziua mamei cu anul 59. Îs sigură că Universu m-o ascultat, doar asta scrie-n toate revistele lucioase, numai n-o mai avut vreme s-o informeze subliminal și pe Rocsy.
REGULAMENTUL Provocării este ACESTA
Lista de iunie a Provocării cuprinde cele de mai jos,  copy/paste de la gazdă (ACI le-o enumerat Rocsy). Nu e cea mai corectă dintre liste potrivit regulamentului, dar i-am dat verde gândindu-mă că și  Cerasela ar fi aprobat-o într-un final. Untul, făina, zahărul, esențele fac parte din lista de ingrediente acceptate făr de a fi nominalizate. Lista trebuie să conțină 7-10 ingrediente plus vedeta, aceasta e mai lungă, dar de-i elimin universal acceptatele, respectă spiritul Provocării. 
  • Cireșele, care sunt vedetele;
  • ciocolata albă;
  • crema de branză/ branza de vaci/ urdă;
  • pișcoturi/ biscuiți;
  • arahide/ alune/ migdale/ fistic;
  • mentă verde;
  • ouă;
  • lapte;
  • unt;
  • făină;
  • zahăr/ îndulcitor;
  • amaretto;
  • cacao;
  • esențe, praf de copt și alte mirodenii de genul ăsta
Pentru ziua mamei m-am văicărit deja în postările trecute ce-am pătimit, așa că pentru provocare m-am oprit la biscuiți.  Google m-o trimis de unde să mă inspir pentru mentă și migdale (AICI).
Am un of, ăsta:  o mai observat cineva cât de originale sunt blogurile culinare românești?! 99% dintre rețete sunt originale, cred că mai des se găsește aurul pe strada mea decât linkuri sursă de inspirație în rețetele publicate. Mi-am extirpat oful, acuș reviu  la propunerea  care înseamnă:
- biscuite
- strat de ciocolată albă cu mentă și cacao
- cremă de mascarpone
- interior de cireașă confiată
- biscuite pereche
- pentru decorare: ciocolată albă, cireșe confiate, frunzulițe de mentă
E un episod în care nu m-am străduit să încorporez toată. De aveam liber la frișcă o biruiam complet într-o minune prăjituroasă. Când s-o anunțat vedeta, la începutul lui iunie, am știut că orice așa face nu voi folosi cireșe proaspete, așa că o rămas varianta de confiate.  Google m-o trimis la Gina Bradea să mă luminez despre operațiune și io am fost de acord  (cam tot ce încerc de acolo-mi iese grozav).
CIREȘE CONFIATE



Am folosit 1/3 din doza  de 1 kilogram (AICI sfaturile Ginei) și am obținut 2 borcănele de cireșe confiate. Jumătate am folosit la biscuiți,  cu borcanul rămas  foarte probabil voi defila  la Cireșarul misterios al lui 2017 că-s curioasă cât rezistă.
Pare ingineria dracului confierea asta, dar îi doar o fierbere lălăită pe mai multe zile.
- 350 grame cireșe - acolo zicea făr de sâmburi și codițe, n-am îndepărtat nimic
- 350 grame zahăr
- 140 grame apă
- 105 grame energizant
- mai trebea zeamă de la o jumătate de  lămâie, dar nu era pe lista ingredientelor acceptate și oricum n-am înțeles când trebea folosită
Ziua 1. Spălat fructele, repet că ale mele au rămas cu sâmburi și codițe. Fiert un sirop din apă cu zahăr pân la proba bomboanei gumate. Traducerea bazaconiei ăsteia este: un strop din sirop lăsat liber într-un pahar cu apă rece nu se dizolvă, nu devine o bomboană casantă. Tre să fie exact ca un strop de miere, întins între 2 degete formează un fir continuu de 1 centimetru. În siropul care atinge standardul de care zic am fiert 15 minute pe foc mic cireșele. Am îndepărtat în minutele alea spuma și am șters pereții ceaunelului cu un burete umed curat. Nu am amestecat fructele cu lingura, doar am mișcat ușor vasul așa încât să le acopere integral siropul. Nu vă panicați că-i puțin lichid, imediat după adăugarea fructelor se va înmulți ca vinul din Cana Galileii.  Am oprit focul, am acoperit vasul c-un tifon umed ș-am așteptat ziua a doua a facerii.
Ziua 2. Am scos fructele, am strecurat siropul răcit, am adăugat energizantul, l-am dat într-un clocot și am adăugat cireșele. 10 minute au fiert în sirop pe foc mic. Iar procedura de lăsat la răcit până-n ziua următoare acoperit cu tifon ud.

Ziua 3. Am repetat operațiunile din ziua anterioară, doar că după cele 10 minute am turnat fructele și siropul în borcane.
Inițial am fost tare dezamăgită că arată ca cireșele din dulceață, apoi am citit la Olguța că alea de le căpătasem io din Belgia, roșu deschis translucid,  îs soi special pentru confiere, Maraschino,  și m-am vindecat de neputințe.


BISCUIȚII

Am ales fursecurile empire ale Olguței, ASTEA, pe care le am de mult pe lista cu musai de încercat.
Pentru 32 bucăți cu diametrul de 7.5 centimetri:
- 140 grame unt
- 50 grame zahăr pudră
- 1 ou
- 1 linguriță extract de vanilie - în 200 mililitri țuică am pus 2 păstăi de vanilie, am agitat sticluța din când în când și după 2 luni am început a-l folosi la prăjituri.
- 150 grame făină
- 100 grame migdale măcinate, erau 250 grame făină, dar am vrut să bifez migdalele de pe lista lui Rocsy
- 50 grame amidon
- sare
Am mixat spumă untul moale cu zahărul, am adăugat oul, apoi pulberile și am amestecat foarte puțin cât să obțin un aluat omogen. Jumătate de oră am ținut înfoliat aluatul la rece. Pe blat înfăinat am întins foaie și decupat biscuiți. În cuptorul preîncins la 180 de grade i-am copt 10 minute cât să se aurească ușor pe margini.

Aluatul este foarte moale, chiar și după stat la rece. Am preferat să-l las așa cu riscul chinurilor de la întindere și decupare. Am folosit cantități mici de aluat pe făină din abundență. Am decupat câte 2 biscuiți. Cât s-au copt primii, restul biscuiților i-am ținut în frigider. Sunt foarte fragezi și a doua zi cu crema au fost delicioși. O să-i încerc într-o variantă sărată pentru cura mea 30  de zile fără  zahăr.
CIOCOLATA ALBĂ CU MENTĂ ȘI CACAO



De aveam voie ciocolată neagră nu mai făceam amestecul acesta de albă cu cacao, foloseam ciocolată cu lapte.
- 150 grame ciocolată albă
- 15 +15 grame lapte
- 5 grame cacao
- 15 grame unt
- 10 frunze de mentă proaspătă

Am amestecat jumătate din lapte cu  cacao. Separat am topit pe baie de aburi ciocolata bucăți cu laptele rămas,  untul și menta. În momentul în care am avut o compoziție omogenă, am scos menta și am adăugat cacao înmuiată-n lapte. Am amestecat ușor și am întins pe jumătate din biscuiți  un strat gros de ciocolată. Pe biscuiții rămași i-am uns cu un strat foarte fin. Toți biscuiții i-am uns pe partea care a stat în tavă la copt.



CREMA DE MASCARPONE
M-am tot sucit cu ce să-i umplu. Am ales o cremă ușor de pregătit și care să se combine perfect cu cireșele și ciocolata.
- 150 grame mascarpone
- 70 grame zahăr pudră
- 50 grame  unt moale
- extract de vanilie

Am mixat mascarponele cu zahărul și esența. Separat am bătut spumă untul și i-am adăugat treptat brânza.
Am acoperit biscuiții pe partea cu strat gros de ciocolată. Cu poșul am turnat crema păstrând mijlocul liber pentru a adăuga cireașa confiată căreia i-am scos sâmburele. Deși crema am ținut-o la rece, de la căldura mânilor tot  moale a ajuns pe biscuiți.

GLAZURA




Am folosit ciocolată albă și biscuiții au fost prea dulci pentru gusturile mele după două săptămâni de zero zahăr. Glazura cu lămâie de la Olguța era mai potrivită, dar n-am avut dezlegare la lămâie luna asta.
- 80 grame ciocolată albă
- 10 grame unt
- 15 grame lapte
- un vârf de scobitoare colorant verde - nu se vede o nuanță diferită, dar este un colorant natural cu aromă puternică de mentă
Am pus ciocolata cu restul ingredientelor pe baie de aburi și după topire am acoperit biscuiții care deja aveau stratul subțire de ciocolată cu cacao. Ciocolata albă am turnat-o pe fața biscuiților, cea făr de cacao, cu grijă să nu atingă marginile.



DECORARE
- cireșe confiate
- frunze de mentă proaspătă



N-am avut răbdare să scurg tot siropul de pe cireșe și am cam stricat perfecții. Am lipit cireșele și frunzulițele de ciocolata albă încă moale.
Abia când am avut gata decorate capacele le-am adăugat peste biscuitele cu cremă.




O secțiune imediat după facere,  crema nu se întărise. A doua și a treia zi, după stat la frigider, biscuitul s-a înmuiat, crema s-a-ntărit, combinația este delicioasă.

Dacă mergeți pe varianta mea, făr de glazură cu lămâie, e musai să-i faceți mai mici or pe ăștia mari să-i tăiați în două. E prea mult dulce în perechea ciocolată-cireșe confiate chiar și pentru cei mai mari dintre fanii zahărului.
Hârtia roz  dantelată am cumpărat-o de la DM, este rezistentă, de-mi amintesc corect 5 lei o costat setul cu 24 bucăți. Și tot la DM am găsit vanilie bio cu 10 lei plicul de 5 grame. Din ce am înțeles, nu conține doar semințe de vanilie ci și teaca măcinată, vanilată este sigur.
Rocsy, felicitări pentru parada ce deja se anunță colorată!




ÎN LOC DE EPILOG
Ediția de mai a fost găzduită de Laura. Am scris 3 zile la propunerea mea, ASTA, de-am uitat taman de poza ce-o făcusem la țară cu vedetele Laurei, căpșunile. Pe căpșunile cele coapte le-o mâncat graurii înainte să le prind în poze.  O public acuș c-un mare mulțumesc pentru Laura. Și de  trebe să fie un motiv, îl am și pe ăla: parada Laurei, de AICI,  o trimis în câteva zile pe zambetania vizitatori câți nu are blogul într-o lună.
Mulțumesc, Laura, abia  aștept să revii la misterioasă!
 La mulți ani blogului tău și multă inspirație ție!



4 comentarii:

  1. Frumoși biscuiții tăi.Aluatul are elasticitate mare din cauza amidonului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și migdalele n-anulează din elasticitatea aia? Io-i fi activat glutenu, parcă ăsta ziceai că-i pericolu. Sper că se observă lesne din întrebările mele că habar n-am despre ce e vorba.

      Ștergere
  2. Interesant procesul de a obtine cirese confiate. Bravo!
    Si rezultatul final arata bine :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumoasă ești, Olguța, în poza asta! Mă bucur că te-ai logat să descopăr și alte talente pe care le ai și pentru care să te invidiez:)

    RăspundețiȘtergere