vineri, 11 martie 2016

Bomboane cu mac și lămâie




În iulie 2015,  când visam să-i meșteresc bunicii pentru 91 ani un tort cu 100 dulcegării pe băț, pregăteam și bomboanele astea după rețeta checului cu mac și lămâie, ASTA. Cum am abandonat misiunea pe motiv de post, am congelat vro 6 luni bomboanele. După 3 luni erau aromate ca-n ziua facerii. După 6 luni nu mai aveau nici un gust. Le-am ținut la Crăciun să le decorez globulețe, pân la urmă le-am aruncat.




Le-am făcut tot pentru bunica zilele trecute și pentru că am căpătat din Belgia decorațiunile de ursuleț, câteva le-am bibilit pentru nepoți.

Pentru 31 bomboane coapte în aparatul special de popcakes am avut:
- 2 ouă
- 90 grame unt moale
- 75 grame zahăr + 1 plic zahăr vanilat
- 150 grame făină
- 5 grame praf de copt
- 65 grame smântână Dorna pentru frișcă
- 10 grame mac
- coajă de lămâie și portocală
- 2 linguri zeamă de lămâie
- esență de vanilie
- un praf de sare

Am mixat untul moale cu zahărurile și untul, apoi cu smântâna, făina și praful de copt. Am adăugat la final esența, coaja și zeama.



Am pus cu lingurița aluat în căsuțele aparatului și am copt 12 minute. Mi-am dat seama la ultima tură că le puteam întoarce ca să nu le perpelesc așa tare.



Bomboanelor răcite le-am înfipt bețe de frigărui trecute prin ciocolată. După întărirea acesteia și fixarea bățului, am acoperit bomboanele cu ciocolată topită pe baie de aburi.



După uscarea ciocolatei, am pus piesele de ursuleț în ciocolată topită și cu atenție le-am lipit pe bomboanele culcate.



Din păcate, n-am avut ciocolată albă pentru urechile albe și i-am făcut corcituri pe jumătate.



Abuzez rețeta checului cu mac, luni l-am publicat pe cel cu spanac pornit tot de aici, pentru că este o dulcegărie minunată. Vi-l recomand pentru brioșe, guguluf de nu aveți aparatul pentru bomboane. Eu îl testez ca blat zilele ce vin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu