luni, 14 decembrie 2015

Bomboane pe băţ



Bomboanele astea sunt la congelator de pe 29 iulie (mai am şi alte dulcegării, sper să le găsesc reţetele rătăcite). Am textul scris de atunci, altfel habar n-aveam detalii. Să le fi tot dezgheţat de vro cinci ori  în timpii ăştia, pe motiv de spălat frigider or de găsit destinaţii bombonoase între timp abandonate. Le voi duce bunicii zilele astea la pomana porcului.

Textul de acuş 4 luni, apoi revin.

Ziceam la prima încercare a bomboanelor cu pişcoturi - ACI – că le voi desăvârşi pentru Buna la misiunea 91 de bomboane pentru 91 de ani , desăvârşit în sensu să stea în băţ nu altă aroganţă (la prima săvârşire au fost atât de moi încât s-au mâncat cu linguriţa) .
Că o trebuit să abandonez misiunea şi toate dulcegăriile au sfârşit la congelator, m-am mai smiorcăit  p’ aci.


UMPLUTURA
Pentru 24 bomboane la 11 grame (nedecorate)
-         100 grame pişcoturi de şampanie
-         50 grame cremă de brânză
-         40 grame de zahăr pudră
-         un plic de zahăr vanilat
-         50 grame unt 82% grăsime
-         25 grame lapte praf
-         esenţă de vanilie

DECORARE
Pentru îmbrăcarea a 12 bucăţi: ciocolată albă Schogetten (s-o comportat minunat la decorat, din păcate nu primeşte colorantul pe care-l am, se întăreşte instant, aprox. 100 grame) şi pelete de cacao .

FACEREA
1. Am pisat cu sucitorul pişcoturile.



2. Am mixat spumă untul moale cu zahărurile, apoi am adăugat treptat brânza şi la final esenţa.
3. În crema de brânză cu unt am pus pişcoturile pudră şi laptele praf. Am omogenizat tot cu mixerul întreaga compoziţie.
4. Ar fi trebuit s-o las la frigider vro juma de ceas înainte de a modela biluţe, dar am lăsat-o o noapte că n-am mai avut vreme.


5. De dimineaţă am rotunjit între palme bucăţi de 11 grame din compoziţia perfect întărită.



6. Le-am lăsat juma de ceas la congelator şi apoi le-am înfipt beţe de frigărui trecute prin ciocolată albă topită pe aburi.


 

Iară le-am dosit în  frigider să li se fixeze băţul prin întărirea ciocolatei. Le-am tăvălit prin ciocolată topită.



Am presărat pelete. Cu siguranţă le puteam îmbrăca mai neciufulit, dar îmi fu teamă să nu le scap din băţ de le tot scutur de surplusuri.



7. Le-am păstrat în congelator (jumătate decorate, jumătate nedecorate) până le-am dăruit. S-au păstrat minunat în ambele variante.
De m-ar fi dus mintea aş fi folosit nuci măcinate, nu m-o dus.

Completări în decembrie
-         am folosit pentru cele 12 rămase  nedecorate din vară ciocolată albă Primola 80 de grame, care văz că e  mai deschisă dar nu ştiu de-i datorată nuanţa neşederii la îngheţ) şi zahăr roşu (l-am găsit cândva la Lidl)
-         toate bomboanele congelate decorate/nedecorate s-au păstrat minunat. Din congelator le-am lăsat în frigider o noapte şi apoi am terminat restanţele.
-         nu mi-am amintit că am folosit cremă de brânză, după gust aş fi jurat că-s 100% lapte praf. Când eram copil se comercializau la cofetăria din oraş batoane cu vanilie (un gen de ciocolată de casă făr de cacao), exact gustul ĂLA îl au bomboanele mele de azi.



Am reuşit să blochez laptopul, nu ştiu de voi mai publica reţete de post pe anu ăsta. Sunt atât de supărată pe mine că refuz să-mi amintesc tot ce aveam în lucru acolo.

Revin nu ştiu când (o zi întreagă am lucrat pozele cele roşii pe ăst calculator din 2003 făr de memorie disponibilă - restul fotografiilor sunt obţinute cu săpuniera din vară ) cu încă o mare reuşită misterioasă, ultima pe anu ăsta. Va exista joi şi un episod foarte special de Virtual hug, ediţia de ianuarie.

2 comentarii:

  1. Nu am astfel de pretentii pe bat, dar trebuie sa recunosc ca arata fain de tot ♥
    Observ mare chinuiala cu asezarea bucatelor in poza :D Inveti :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-i drag să fac poze! Îmi dispare dragu însă când le descarc și le văz :)))

      Ștergere