miercuri, 3 decembrie 2014

Negresă cu inimi de brânză şi cocos



Din secunda-n care am folosit pentru prima dată blatul umed ciocolatos m-am îndrăgostit de el (săru’ mâna, Irina!). Cu ocazia listei sfinte nu-l puteam sări. M-am tot gândit cu ce creme să-l completez, vroiam musai  cu unt de arahide or cremă de brânză, pân la urmă am decis să fie doar negresă cu bomboane de brânză şi glazură de ciocolată amară. M-am bucurat tare că-n lista celor şapte delicioase o fost remarcată şi prăjitura aceasta atât de necomplicată şi de departe cea mai ieftină.

Am pregătit negresa în tava 24x24 cm şi la final am avut 800 gr prăjitură.

Pentru blatul umed :
-        40 gr cacao – e minunată cea extra de la Dr Oetker, mai neagră de atât eu n-am avut până acum, nici belgiana nu era atât de închisă
-         200 gr zahăr
-         125 gr făină
-         4 gr bicarbonat
-         4 gr praf de copt
-         2 gr sare
-         60 ml ulei
-         125 ml lapte
-         1 ou
+    125 ml apă clocotită


1. Am cernut toate prafurile (cacao, făină, bicarbonat, praf de copt) şi le-am amestecat cu zahărul şi sarea.
2. Am amestecat uşor cu telul oul, laptele şi uleiul.
3. Peste compoziţia lichidă am turnat şi încorporat solidele.
4. La final am turnat apa clocotită ş-am omogenizat uşor compoziţia, care pare prea lichidă, da’ aşa trebe.

Pentru bomboanele de brânză:
Le-am pregătit cu o zi înainte, important este să fie gata înainte de pregătirea blatului. Tre să defilez,  când o fi vreme,  cu toate reţetele la care am folosit inimile astea cu cocos.
Eu am avut 26 de bomboane la 10 gr, le voi face mai mici data viitoare.
Ingrediente:
-         200 gr brânză de vaci
-         35 gr zahăr + 1 plic zahăr vanilat
-         15 gr fulgi de cocos
-         2 gălbenuşuri
-         15 gr amidon


Se amestecă toate cele, de compoziţia rezultată e prea moale se mai adaugă cocos or amidon. Cu mâinile uşor umezite se rotunjesc bucăţi porţionate cu linguriţa, io le-am cântărit că ce altă treabă să am când pregătesc 4 prăjituri simultan.



În tava acoperită cu hârtie de copt am turnat jumătate din compoziţia de negresă, am aşezat bomboanele şi le-am acoperit cu restul de aluat. 


Este un blat care se dublează la copt, oricum văz în poze că biluţele toate s-au scufundat or fi fost prea grele, n-am habar.
Eu jumătate de oră am copt blatul în cuptorul preîncins dar l-am cam răscopt din teama de a nu-l scoate crud.


Glazura
Am pornit de la o reţetă de-a Paulei, de la o ciocolatoasă de-a ei - reţeta aci -  pe care o visez şi noaptea.
-         125 gr ciocolată 75% cacao
-         100 gr smântână pentru frişcă
-         15 gr unt gras
Le-am topit împreună la bain-marie şi le-am turnat peste negresa rece. Am întins pe cât am putut de bine c-un cuţit trecut prin apă caldă. N-o ieşit rău, oricum mult mai bine decât o arată pozele mele.


Decorare
Pentru decorare am vrut să folosesc năsturei din ciocolată albă, cum am topit ciocolata până s-o brânzit, am renunţat.
Am ras 10 gr de ciocolată albă ş-am aşezat-o grămăjoare.



E o variantă de la care cu siguranţă voi mai încerca noi combinaţii, prima dintre ele va fi poate cu crema de brânză pentru Buna la una dintre vizitele programate deja.


Nu ştiu de ce în capul meu doar ce e  pregătit c-o zi înainte înseamnă proaspăt. La negresă am făcut blatul joi, vineri dimineaţă am glazurat-o, sâmbătă am dus-o la mama, iar marginile le-am mâncat io vro săptămână făr de nicio schimbare de gust.

Vineri pe zambetania va apare una dintre cele mai delicioase reţete de anu ăsta, prăjitura Kiss, reţeta Lissei şi de spui asta deja e o garanţie ce nu mai are nevoie de alte mărturii. Mai am reţete de post nepublicate dar să-şi aştepte rându, pe la Crăciun aşa.  

8 comentarii:

  1. Tu vrei sa mancam de post si la Craciun??? :P
    Faina prajitura asta si tare buna! Am facut-o si eu in vara anului trecut :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, pe lângă piftii, pomeni de porc şi alte cărnuri, îs numa bune nişte margarini:)))

      Ștergere
    2. Care porc soro?? Eu mananc doar pui si capra! In curand o sa-mi creasca pene sau barba :P

      Ștergere
  2. M-am tot gindit cum ar fi sa-i spun unei femei: ..-.Ai inima de brinza si cocos ! ...si ce mi-ar raspunde ea: - Inseamna ca doresti dragostea mea sa fie proaspata, de cel mult o zi ! .... :) ...desprinse din contextul tau...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A, eu oricum scriu încâlcit, d' apăi tu amu m-ai desăvârşit:)

      Ștergere
    2. Tu incilcita...Eu intimplator si aiurea... :)

      Ștergere
  3. Faina prajiturica asta, tot mi-am propus sa o fac dar am tot uitat de ea :D Ma bucur ca ai incercat o glazura de la mine. Cum ti s-a parut? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ador reţetele tale, Paula! Cum întotdeauna rezultatele mele sunt departe de modul în care se prezintă la tine mă amăgesc că poate la gust îs identice:)))

      Ștergere