luni, 3 noiembrie 2014

Gem de portocale la Virtual hug de noiembrie


Îmi trebea un gem pentr-o prăjitură. Amu că tot n-am terminat listele cele vechi,  am pornit una nouă (pentru Mihaili şi G.), pe ea îs la start 6 reţete de prăjituri cu foi şi creme.  Vă spui peste 7 zile ce-am izbutit. Ziceam că-mi era lipsă un gem pentru o foaie. Pentru că trebea musai totu complicat, adică să nu-l folosec pur şi simplu p’ăla  de prune  căpătat de la mama, am găsit gemul de portocale de la Bubulina Gospodina (aici) .

Aşa de încântată mi-s de rezultat încât am decis, după scurte deliberări cu mine însămi,  că e rost de expediat o îmbrăţişare virtuală, a unşpea. O am şi pe a doişpea gata, pentru după 15 noiembrie când suflăm în lumânarea de un an cu provocare dragă.   Văz la Crisa că ăsta-i episodu doişpe, merita provocarea  pe zambetania o paradă a anului deja scurs,  dar pe luna ce vine îs gazdă şi mă laud atunci cu jucăria asta pe care n-am abandonat-o, contrar firii mele nestatornice. 


Ingrediente pentru 470 gr gem:
-         1 kil de portocale – la mine fură 4 bucăţi
-         360 gr zahăr
-         50 ml apă
Eu am mai adăugat:
-         o jumătate de lămâie
-         o jumătate de păstaie vanilată

Deşi am pornit cu mai multe portocale decât în reţeta originală, am avut mai puţin gem.
Paşii:

  1. Spălat cele 4 portocale
  2. Coaja de portocală  tăiată fâşii
  3.  Îndepărtată  partea albă, n-am reuşit în totalitate,  de pe fiecare fâşie.
  4.  Deşi pe blogul sursă de inspiraţie scria să se colocotească 10 minute cojile în 100 ml de apă, după ce m-am minunat ce depuneri (un praf vernil) s-au făcut pe lingura cu care le-am amestecat,  am decis să le mai schimb apa de 2 ori şi să le mai clocotesc câte 10 minute acoperite cu apă (nemăsurată)

5. Cojile răsfierte astfel le-am tăiat cubuleţe

     6. Am desfăcut portocala felii. Am curăţat fiecare felie de pieliţă
7. Am tăiat pulpele curăţate de portocale – am avut 450 gr. Cam un ceas o durat toate ingineriile astea.


8. Cele 450 gr de fructe le-am pus la foc (cel mai mic) în ceaunel cu 360 gr zahăr, 50 ml de apă şi sucul lăsat de portocală  ( adică zahăr 80% din cantitatea de pulpă). Iniţial m-am panicat când jumătate din vas era plin cu lichid.
9. Le-am lăsat 60 de minute la foc mic, după care am adăugat şi cojile tăiate cubuleţe încă patruzeci de minute. Oana scrie la reţeta ei că încă un ceas, dar la mine după o oră jumate deja se închegase bine şi pentru că citisem la comentarii cum cineva a ratat-o prin întărire, am decis să opresc focul.


10. Cu 5 minute înainte de a închide focul, când lăsînd să cadă într-un pahar cu apă un vârf de linguriţă de sirop din ceaunel s-a format o bobiţă şi nu s-a mai dizolvat ca până atunci,  am adăugat o felie de lămâie tăiată în două, zeama de la restul de lămâie şi seminţele de vanilie cu păstaia.





Am umplut un borcănel cu gemul fierbine - 350 gr, am aruncat teaca de vanilie, feliile de lămâie le-am păstrat în gem.  Pentru că eu îl voi folosi în 3 zile n-am mai lăsat borcanul înfăşat cu capul în jos pân la răcire. Pe lângă borcănel am mai avut 120 de grame de gem pe care le-am consumat în secunda doi după răcire la nişte fursecuri absolut minunate (reţeta miercuri pe blog), meritam şi io aşa răsfăţ după 3 ceasuri de bibilit.


Musai o refac când or fi portocalele mai în sezon, aş încerca doar cu pulpa portocalelor, făr de coajă sau blendurite împreună.

Când rătăcesc pe un blog părăsit mă doare inima. Am cel puţin două pe care le urmăream regulat şi au fost abandonate (gourmandine- ăsta o fost vândut, i s-o schimbat spiritu, nu mai îs interesată  şi blogul Lissei mutat pe facebook doar cu poze). De aceea am avut o mare strângere de inimă când am ajuns pe blogul Bubulinei « iară unu fain lăsat făr de reţete noi ». Apoi, cercetînd,  am descoperit că Oana doar nu are timp în perioada aceasta să fie şi gospodină, tare m-am bucurat! Reţetele şi blogul ei sunt minunate! Deci, mutare fericită Oana şi sănătate multă pentru continuări culinare delicioase!

Cristina (blogul ei aci ) este lansatoarea provocării, iară la ceas aniversar gazda este Mihaela (aci blogul ei). Săru mâna, fetili!

La mulţi ani,  născătoareo de emoţii şi surprize  şi draguri!  La mulţi ani, Virtual hug!

6 comentarii:

  1. Eu sarut mana pentru participarea din fiecare luna si pentru darul tau de a complica lucrurile!!! :*
    Doamne, ce-a mai trecut timpul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asta m-o speriat şi pe mine, amu îmi tremurau cuvintele pentru Lissa şi-ntr-o clipă au trecut unşpe, doişpe îmbrăţişări. Pan la primii şapte ani, drumu e lung, deci Doamne ajută:)))

      Ștergere
  2. Si mie imi este dor de blogul Lissei,poate o indupleci tu sa revina ,,acasa"!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am io Tori influente d'astea:)) Eu de inteles, o inteleg! Pe blog ii scriu tot felul de anonimi rautaciosi, retetele pe care le foloseste deja le are publicate. Oricum, ar trebui sa n-o ratezi pe facebook, are in continuare torturi incredibile, mi se pare fabulos ca dupa 6, 7 ani sa tot fiu surprinsa. Am io in lucru doua retete de ale ei, deci nu fugi prea departe:))

      Ștergere
  3. M-am uitat pe FB la ea dar nu am vazut decit unul cu trandafiri si cam atit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca nu te-ai uitat pe pagina ei, are printre ultimele unu minunat cu andrele, il salvez si ti-l trimit pe mail.

      Ștergere