luni, 7 iulie 2014

Brioşe ciocolatoase la Virtual Hig






        Când Crisa o lansat Virtual Hug  printre cele dintâi destinatare la care m-am gândit fu Ancuţa. Mă intersectasem cu ea două zile la cursul de modelat figurine, suficient cât s-o adaug colecţiei mele de Oameni  faini. Atâta m-am gândit că iaca abia la episodul nouă am  ajuns să şi înfăptuiesc isprava.

Ancuţa, împreună cu mama sa, Milena, are blogul de reţete criminale. Pe zambetania am mai scris despre asta, cu ocazia altor reţete ce m-au inspirat,  dar nici măcar eu nu ştiu să caut unde. Pagina de facebook a reţetelor criminale vorbeşte atât de limpede despre drumul Ancuţei printre torturi de poveste, că eu nu mai am decât a mă bucura cu inima şi văzu. 
Luna aceasta aveam trebuinţă d-un dar dulce special. Ceea ce la mine se traduce prin reţetă nouă de testat”. M-am oprit la tortul criminal cu ciocolată şi ghimbir din prima. M-aş pupa pe frunte să mă felicit pentru aşa alegere grozavă! Sigur, Crisa iară va zice că l-am schimbat de nu-l mai recunoaşte nici măsa sa şi io n-oi contrazice-o.


Ancuţa avea tort în tava rotundă  de 20 cm. Io n-am. Şi pentru că-n trecut  m-am tot înşelat dându-mi cu presupusu cât trebe pentru tăvile mele, de astă dată am mers direct pe brioşe.
Am folosit jumătate din cantitatea iniţială de ingrediente pentru o producţie de  24 minibrioşe şi 7 brioşe mari. Adică:
-          200 gr ciocolată neagră
-          12 gr cacao
-          125 gr zahăr
-          125 gr unt
-          1/2 lingură ghimbir proaspăt ras
-          75 gr migdale măcinate, Ancuţa o folosit pudră, io le-am dat pe maşina de nucă
-          3 ouă mari
-          1 linguriţă praf de copt, ăsta l-am pus d ela mine, în reţeta originală nu-i
Am aprins cuptorul.
Am separat albuşurile de gălbenuşuri.
Am pus untul cu zahărul, făr de 3 linguri, la topit pe foc. Când s-o topit zahărul am adăugat ciocolata şi am oprit focul. Când s-o topit şi ciocolata am adăugat gălbenuşurile pe rând.
Am mixat bezea albuşurile cu cele 3 linguri de zahăr.
Am amestecat peste ciocolată migdale şi praful de copt.
Am turnat peste albuşuri compoziţia gălbenuşurilor prin amestecare uşoară cu telul.



 Am umplut chesele de brioşe şi am copt la foc mediu 20 minute. Cele mini la 20 de minute erau olecuţă cu fundu ars. Cele mari o fost numa bine coapte. Pentru că am copt în două ture, întâi cele mari, apoi cele mici, compoziţia a stat la frigider.




Sigur că, exact ca-n cazul altor surprize dulci, nu mai fu vreme de decorat. Mi-aş fi dorit să le dăruiesc decorate cu bufniţe din fondant şi mesajul alegeri înţelepte. Fu vreme doar să le împachetez în carton  şi să comunic mesajul cu pixul. Dar am dres-o, am avut tricou cu bufniţă.
Apoi, pe îndelete, după livrare, cu bucuria aniversatului în suflet,  se găsi vreme şi pentru finalizat cremos.


Crema de brânză – îs sigură că-s criminale cu glazura Ancuţei, dar pentru mine era prea multă ciocolată. Deşi,  chiar  voi repeta reţeta ca tort complet cu ghimbir confiat.
Pentru jumătate din brioşe deci, cele care au supravieţuit pân la decorare:
-          200 gr cremă de brânză Frischa
-          100 gr unt gras moale
-          50 gr zahăr pudră
Mixat bine untul cu zahărul, adăugată brânza treptat şi gata.


Mulţumesc, Ancuţa! Grozavă reţetă!


În programul viitor tot brioşe, că doară nu era să dăruiesc două nedecorate când la fel de bine puteam patru nedecorate. Ha, ha! Deşi e iară săptămână de spital, sper să fie făr de poveşti crunte de astă dată.

8 comentarii:

  1. Chiar daca te asteptai la asta, uite ca nu o sa zic vorba de duh :P
    Tare ma minunez cum de ai reusit sa pastrezi lucrurile (a se citi briosele) simple si fara de nici o complicatie! Nu te recunosc! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Na, ca s-o cherdut un raspuns. Crisa, imi fu tare greu pe brunele astea sa le las far de inimi albe:)))

      Ștergere
    2. Inimile alea albe iti pot intrista totusi brunele....fiind ceva nefiresc si nenatural la briose....pot parea mai mult triste pentru ceea ce nu se intimpla permanent si nu au garantia ca se va mai repeta in toate cofetariile din lume....

      Ștergere
    3. A, pe zambetania is multe briose "inimoase". Ba cu unele dintre ele am si castigat la Crisa un concurs. Adica, de-mi dai voie sa ma laud, am castigat toate premiile unui concurs:))))

      Ștergere
  2. era vorba despre briose, nu despre tine...pe ele le-ai intrebat vreodata...?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A, mărturisesc spăşit că singurele relaţii ce le am cu brioşele sunt de consum, ce-au pe suflet n-am ascultat niciodată între două îmbucături:))))))))))))

      Ștergere
    2. Ok...atunci prefer sa fiu una dintre briosele tale...cel putin poate ca am avut parte de putina mingiiere de la destle tale...inainte de a ma coace si a ma impopotona asa...

      Ștergere
    3. Am zambit A la asa nastrusnicie caci briosele au ajuns la om drag.

      Ștergere