joi, 18 aprilie 2013

Plăcintă de post cu mere şi halva


N-am abandonat definitiv proiectul reţetelor de bifat în fiecare lună.
Reţeta căutătorilor, a celor ce ajung pe zambetania, mi-i cea mai dragă!
Doar în ianuarie am reuşit,  pornind de la căutarea "mere pe porumb, vişine",  desertul cu porumbul caramelizat, astăzi cuvintele cheie sunt reţeta însăşi "plăcintă cu mere şi halva".


Mi-am amintit de foietajul de post al  Crisei  aflat pe lista cu restanţe de multă vreme. Mai trebe să- l testez pe drobul cu legume şi-şi îndeplineşte scopurile pentru care l-am gândit până acum.


Când l-am pregătit prima oară am înjumătăţit ingredientele, dar fu cam puţin. Amu am făcut 1/3.

Foietajul pentru plăcintă:
- 14 linguri făină -  210 gr
- 10 linguri ulei - 75 ml
- 7 linguri suc de portocale -70 ml -  am înlocuit cu el apa - am zis să fie mai colorat
- sare
Într-un castron se amestecă 9 linguri făină -160 gr-  cu sarea,   tot sucul şi jumătate  din ulei. Sfatul meu este să fie adăugată treptat făina, trebe obţinut un aluat ca de gogoşi, nu unul fărâmicios. Deci, poate că mai rămâne din făină.
Aluatul acesta se întinde bine şi în catron se amestecă restul de 5 linguri ulei cu 5 de făină- 50 gr. Trebe obţinută o pastă moale, deci iară atenţie să nu fie prea multă făină!
Foaia deja întinsă se acoperă bine cu pasta şi se rulează.

30 de minute trebe lăsat rulatu  la hodinit. Timp în care am pregătit umplutura.


Umplutura:
- 100 gr halva
- 300 gr mere
- 35 gr zahăr brun
- 50 ml suc de portocale

Jumătate dintre merele curăţate de codiţă şi seminţe (am lăsat coaja), le-am tăiat cuburi, jumătate le-am dat pe răzătoarea mare. Le-am pus într-o tigaie pe foc şi pentru că nu şi-au lăsat deloc zeamă am pus sucul. Le-am lăsat câteva minute să se înmoaie.

Calde le-am amestecat cu halvaua (trecută tot prin ochiurile mari ale răzătorii) Aceasta s-o topit minunat!

Am întins foaia şi am meşterit-o cum am tot admirat pe bloguri. Pentru a evita transferul ei în tavă cu mari eforturi, e bine să se monteze direct pe hârtia de copt şi apoi mutată uşor în tavă. Eu am rupt-o pe ici, pe colo şi pentru că am împărţit foaia în 3 cu semne prea adânci.


Pentru că la prima coacere am uscat-o în cuptor tot aşteptând să se rumenească, de astă dată când i s-o bronzat fundu am scos-o. În cuptorul preîncins o stat 50 de minute la foc mic. Fierbinte, am pensulit-o  cu miere, am învelit-o-n prosop ş-am aşteptat-o să-i treacă toate căldurile.

E de testat copt la temperatură mai mare ori ţinut iniţial la frigider.

Am pregătit-o de două ori în două zile doar pentru că din uscatura de prima oară nu mi-o rămas nimic pentru blog. Era păcat să pierd minunaţia asta pe care deja o văd în postul Crăciunul umplută cu dovleac, scorţişoară şi nuci.

Săru' mâna, Crisa!


Alte reţete de post cu halva:
* îngheţată


2 comentarii:

  1. Noi ca m-ai batut cu propriile arme :D Asa-mi trebuie daca am lipsit cand s-a impartit imaginatia printre oameni!
    Sa-ti fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crisa, ţi-aş zice cât de minunat e aluatul, dar tu ştii bine asta:) Ţi-aş zice mulţumesc, dară şi asta ştii! Nu ştiu de te-ai intersectat cu astă combinaţie halva-mere, e delicioasă! Sper până-n Paşti s-o testez pe un tort de post. Mulţumesc, mulţumesc, la dublu n-o ştii:)

      Ștergere