duminică, 17 martie 2013

Tort cu trandafiri roşii



Doamna D. împlineşte astăzi 62 de ani.
Pentru prima dată,  după multă vreme, 17 martie este în afara postului (nu mai tre’ să mă  dezleg pentru a mă înfrupta din rulourile ei cu lapte or  chifteluţele cu brânză).

E un tort tare muncit, mi-am pierdut decupatoarele pentru petale şi  m-am chinuit cu un pahar, pasta de zahăr n-am reuşit să n-o rup, tortul în final a ieşit mai mare decât suportul şi altele  d’astea neînsemnate cum că mi-aş fi dorit trandafiri vişinii!




Tortul, de aproximativ 3 kg,  a avut:
-         blat din albuşuri
-         ciocolată neagră, frişcă, cremă de brânză Philadelphia
-         blat din ruladă umplută cu cremă de cacao
-         iară ciocolată neagră, frişcă, Philadelphia
-         blat din albuşuri
-         acoperit cu pastă de zahăr
-         decoraţiuni din fondant

Pentru că de la crema  torturilor pentru botez aveam în congelator rămase  vro 30 de albuşuri, le-am folosit la blaturi.
Eu am făcut 3 blaturi subţiri în tava mare a aragazului, pe care le-am decupat 24x26 cm pentru bază şi capac, la care s-au adăugat lateralele.

Pentru un blat:
-         7 albuşuri
-         zeama de la ½ lămâie
-         150 gr zahăr
-         90 gr făină
-         75 gr unt moale
-          un praf sare
Am mixat untul cu zahărul şi coaja de lămâie, am adăugat albuşurile cu sarea şi le-am bătut cu mixerul la viteză mare, când acestea toate s-au transformat într-o spumă tare am adăugat făina şi  la viteză mică am încorporat-o complet.
Am turnat compoziţia în tava mare a aragazului acoperită cu hârtie şi în cuptorul preîncins am copt 20 de minute la foc mic, pe ultima treaptă.

Rulada cu cacao a avut foaie de pandişpan (5 ouă, 5 linguri ulei, 5 făină, 5 zahăr) şi cremă de cacao din 125 ml lapte, 1 gălbenuş, 60 gr zahăr, 2 linguri cacao, 1 lingură amidon, 50 gr unt gras.

Pentru ciocolatoase am făcut de 2  ori câte 180 gr ciocolată amară topite cu 100 ml frişcă lichidă şi amestecate  cu  150 ml frişcă bătută şi 125 gr Philadelphia.Eu am pus pentru siguranţă câte 2 gr de gelatină, nu era necesară!


4 comentarii:

  1. Trandafirii sunt extrem de frumosi, parca sunt naturali :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Fata draga, cata rabdare ai!!!
    Foarte frumos! Bravo!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Fu mai mult ambiţie, Crisa! I-am comandat unei prietene pentru tortul de nuntă cu 100 lei/buc. Doamna respectivă mi-a comunicat cât de greu se lucrează. Sigur, ai mei nu-s de comparat cu cei despre care scriu, dar 1000 de lei cât vor costa cei 10 albi e salariul meu pe o lună

    RăspundețiȘtergere