joi, 9 februarie 2012

Turte cu brânză de burduf

Cum postul e în prag  şi tre să le lichidez pe toate cele ce-s de frupt, m-am pornit simultan cu lapte, ouă, brânză,  unt în aceeaşi reţetă, bine că nu mănânc şi carne:)


Mai am o tură de bomboane ş-un cozonac şi-s gata pentru două luni cu de alte bucurii.

Pentru 10 turte mari (13 cm):
* 250 ml lapte
* 50 gr unt
* 2 ouă
* 300 gr brânză de burduf
* 500 gr făină
* 25 gr drojdie

Am început cu maiaua, adică am adăugat 3 linguri de lapte căld peste drojdie şi o lingură de făină, cât le-am pregătit pe restul de ingrediente, ea a crescut.

Într-un vas am turnat laptele călduţ în care s-a topit untul, apoi am omogenizat bine brânza de burduf  în lichidul acesta am adăugat făina şi peste toate, moţ, maiaua. Am frământat până când aluatul nu mi s-a mai lipit de degete.   L-am lăsat la hodină vrun ceas, cât să crească dublu rotofei.

      Am întins foaie de jumate centimetru grosime, am decupat turte, le-am înţepat bine cu furculiţa să le împiedic la copt formarea de burţi goale şi iară hodină, da' numa' un sfer de ceas.

     Apoi, aşa bine crescute, le-am perpelit în tigaia teflonată făr de niciunele.
     Le-am învelit bine în ştergarul de la Mama Buna pân le-am sfârşit de copt. Apoi, herbinţi încă, le-am înecat în smântână grasă, cât să-mi ajungă pân la Paşte.
     Ştiţi că-s numa bune lunecate cu usturoi zdrobit 'nainte?!
     Eu n-am mai făcut-o şi p'asta!
     Ştergarul de la Mama Bună nu poartă în el doar pete ruginii de vremi trecute, ci şi miros de naftalină, semn că atunci când mi l-a dăruit, la Crăciun,  l-a scos din lada bună, aia cu lucrurile ei de preţ pentru când n-o mai fi! Nu mă înverşunez să-l fac şi făr de pată şi făr de miros:
- Ce-ţi trebe ţie cârpa asta?!
Mă-ntreba sor mea, doar din priviri, atunci când Buna se întoarce înceată.
- Tre să-l duc pe Zambetania!
Prin "eşti nebună!" se traduce mâna aia, ce şi-o dus-o la tâmple cu degete agitate?!
Mama Buna cu vederile înceţoşate-n întuneric, dăruindu-mi  un ştergar preţios tremurând, fu darul Crăciunului pentru mine!

Săru' mâna, Mama Buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu