vineri, 6 ianuarie 2012

Muffins cu ciocolată

Am încercat prima dată pe 8 septembrie, pentru Maria ce mi-s, reţeta aceasta a lui Edith (în comentarii răspunde că o are de pe un forum, eu de la ea am notat-o, pentru mine  a ei este!). Atunci, prima dată, neavând forma specială pentru brioşe, ci doar hârtii, le-am încercat în tava de la aragaz. S-au răsturnat din coşuleţele de hârtie şi am avut o mare haotică coaptă de aluat şi hârtii.
 Dar, gustul era minunat!
De Revelion, când am renunţat rând pe rând  la pregătit tort şi prăjituri cremoase, mi-am amintit de reţeta aceasta. Aşa că, pe înserat, în focuri de petarde tembele m-am pornit cu muffinsatu'.
După două oare aveam 24 de bulgăraşi împânzitori de mirosuri calde.
Pentru 12 muffins am folosit doza lui Edith de la 8 buc, eu am hărtiile  de 3,5x7 cm, probabil ale ei au fost mai mari. 
                                                                        Ingredientele:

* 4 ouă
* 200 gr. unt sau 220 de e să respectăm reţeta lui Edith
*200 gr. zahăr sau 220 de e să.....
* 280 gr. făină
* 140 gr. ciocolată
* 2 plicuri zahăr vanilat
* 1 linguriţă praf de copt, Edith a folosit 4, dar abia amu am văzut:)
* 10 linguri lapte sau 4 de e să....

Se mixează toate făr de ciocolata tăiată bucăţi mici. Edith scrie că reţeta originală era făr de lapte, dar că i-a rezultat un aluat gros şi a adăugat 4 linguri de lapte din acest motiv. Pe principiul acesta eu am adăgat cele 10 linguri de lapte la ambele doze pregătite.
Se adaugă ciocolata, câteva bucăţi reţinute pentru decorarea finală şi se amestecă uşor cu o lingură de lemn, se toarnă în forme.

Din comentariile ce au urmat la postarea sa am înţeles că fie nu folosiţi hârtie şi ungeţi formele şi le pudraţi, fie acelaşi tratament se aplică coşuleţului din hârtie. La mine fură toate neunse şi nu fură probleme, norocul începătorului, adică hârtia specială Korona cumpărată de la Selgros:)!

Se coc 20 de minute în cuptorul bine încins anterior. Eu le-am uitat la bronzat vro juma de oră!


 Identic pregătite, a doua oară nu mi-au mai ieşit cu burtici, adică perfecte! Şi ciocolata s-a lăsat toată pe fundul formei, nu ştiu de ce, gustul a fost minunat făr de diferenţe!
Jumătate dintre ele le-am dăruit a doua zi,  de Sfântul Vasile, iar cele care au mai supravieţuit le-am împachetat pentru alte drumuri.
Le-am pregătit sâmbătă 31 decembrie, astăzi, vineri 6 ianuarie, îmi ling degetele după ultima. Parcă cea mai bună dintre toate şi nu pentru că e ultima şi nu pentru că a fost plimbată la Vatra Dornei, ci pentru că aşa i-o priit ei vechimea.
Nu le-am făcut nimic special, când au încetat să respire după scoaterea din cuptor le-am pus în vasul yena şi le-am acoperit cu folie. Mi-nu-na-teeeee!

De n-aş fi dat nas în nas de dimineaţă cu reţeta de mălai dulce, amu repetam pufoşeniile astea! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu