luni, 15 august 2011

Coşuleţe cu prune

   
       Pentru adormiţii mei purtători cândva de numele Maria vroiam ceva cu cremă de vanilie. Coşurile m-am gândit să fie din aluatul fursecurilor cu borş, doar din motive de plăcere maximă tot abuzez de reţeta aceasta şi la plăcinte şi la tarte, asta n-o sunat prea bine da' mi-i că de încerc s-o dreg o zic şi mai lată!
       Deci, aveam baza şi pentru umplut  cremă de vanilie, cum însă de la piaţa mi s-o nimerit taman mie cele mai coapte prune, luate cu gând de cozonaci, o fost musai să le folosesc repede, nu după ziua cea liberă! Aşa s-o născut tarta aceasta şi bine o făcut!  

        Pentru 15 coşuleţe în formele cu diametrul de 9 cm am avut:

*Aluatul:
- 200 gr unt topit, pentru reţeta de post se respectă originala cu ulei

- 100 ml borş
- sare
- o nucă drojdie proaspătă, eu am avut o lingură de uscată
- 400 gr făină pentru un aluat tare

 În untul topit fierbinte am pus borşul rece, sarea, apoi făina şi drojdia uscata.

Am frământat doar câteva secunde, aluatul se omogenizează instant.

L-am lăsat, în loc ferit de curenţi, la crescut jumătate de oră.


* Umputura:
- 800 gr prune foarte coapte pentru a le dezpieliţa, tăiate cuburi
- 15 linguri biscuiţi măcinaţi

Am pregătit formele pentru copt (unse cu unt şi tapetate cu făină)

Am decupat cercuri din aluatul crescut şi întins foaie cu sucitorul. Am aşezat în fiecare tăviţă baza.

Am presărat pe fiecare câte o lingură de biscuite măcinat

    Peste biscuite am aşezat cuburile de prune


* Glazura, adică stratul de deasupra:
- 15 linguri zahăr
- 15 linguriţe scorţişoară
- 15 linguri migdale măcinate

                                  Peste prune am turnat căte o lingură de zahăr şi o linguriţă de scorţişoară
                                        apoi, lingura de migdale măcinate şi câte o felie de prună (eu pe lângă migdale am mai adăugat  o lingură de biscuite, rău am făcut, fără ea jeleul ar fi fost mai caramel, de aceea am renunţat a-l mai scrie )
Eu le-am copt 45 minute la foc mic.


Măcar gândul cel bun să-mi fi ajuns în ceruri, de minunăţiile acestea au rămas în muritorii primitori cu bogdaproste!

Ca şi la fursecurile fragede având aluatul acesta la îndemână o trebuit să fac gogoşi, de data aceasta, surpriză!,  cu prune. Am pregătit doar nouă tarte şi de restul aluatului 6 gogoşi umplute.
Ce mi-a plăcut, observasem puţin la plăcinta cu rubarbă, aluatul s-a desprins ca un foietaj.
Ce a cântărit cel mai mult negativ o fost că pe ele, untoasele le-am copt în ulei, de aveam la îndemână ceva unde să le pot coace făr de ulei, aşa făceam, turte cu prune! Dar, teflonata mea are stratul de 10 cm arsură de  păstăi uitate un ceas pe foc. Dar reci, sunt chiar mâncabile făr de aplecări!



De când scriu aci, am uitat! V-am spus cât îs de bune coşuleţele?!:) Bune, bune!


În final, cu asta ar fi trebuit să încep, reţeta aceasta este postată la cerere. Vali mi-a scris rugându-mă să mai public reţete, i-am promis coşuleţe cu vanilie şi clătite cu dovlecei, vanilia fu cu mare succes:)).
Cu mare drag Vali ţi-o dedic, de ajungi până mâine la Bacău de la Braşov, vei face parte dintre primitorii de coşuleţe :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu