joi, 14 iulie 2011

Budincă de tapioca în bezea de zmeură


    Cu reţeta aceasta ajung la cel de-al treilea episod din seria de şapte planificată pentru aniversarea primului an zambetan. Ca şi în cazul primelor două, checul glazurat cu vişine şi pâinea de mălai cu ardei iute, reţetele regale selectate  se amână iară, cu puţin efort către aniversarea lui 2:).

Mi-am dorit un dar special pentru tatăl zambetaniei, măcar o fărâmă din minunea care a fost pentru mine, amu o vară, naşterea blogului. Am pornit de la două caserole cu zmeură şi vrui o reţetă făr' de foc, cum însă la prima tentativă am stricat o cană de migdale, am renunţat pentru moment la ideea de raw;

Aveam de la tortul de An Nou rămasă o pungă de tapioca, m-am învârtit printre variante până am decis să o încerc  într-o combinaţie cu  bezea  zmeurată.

Pentru budincă:
- 200 gr. perluţe de tapioca
- 600 ml lapte dulce
- 2 linguri miere
- 3 gălbenuşuri
- 50 gr. unt


   Se lasă tapioca la înmuiat în 200 ml  lapte vr'o jumătate de oră (eu am avut timp şi am lăsat-o vr'o 6 ore), apoi se fierbe cu restul de lapte la foc mic (cu mare atenţie să nu se ardă!) până se dizolvă boabele devenind transparente, tot vr'o juma' de ceas; când aproape se leagă (nu trebuie să fie întărită, ci doar legată puţin ca să  poată fi turnată în forme) se  adăugă untul şi mierea; iar după ce se răceşte se amestecă bine şi cu gălbenuşurile;

Am pregătit formele de tarte (le-am dat  cu unt şi apoi am presărat pesmet), le-am umplut până la jumătate cu budincă;

Bezeaua:
- 3 albuşuri
- 3 linguri zahăr brun
- 1 plic zahăr vanilat
- un praf sare
- 1 lingură amidon
- 125 gr zmeură (ale mele decongelate)



Albuşurile cu sarea se bat spumă tare, se adaugă zahărul vanilat şi  mixăm până obţinem bezeaua, am presărat amidonul, apoi zmeura pasată şi am omogenizat; am turnat compoziţia peste budinca din forme şi am copt-o la foc foarte mic cam jumătate de oră când bezeaua era aurie.



Jeleul:
- 125 gr zmeură întreagă
- 4 linguri zahăr brun




Toate puse la foc mic până la primul clocot.


Când bezeaua s-a aurit, am scos formele din cuptor şi le-am lăsat la răcit, le-am ornat cu siropul de zmeură şi coacăze roşii;

Cum e?! O nebunie de dulce acrişor, musai de testat şi cu alte fructe! Caisele vor fi primele!


În episodul următor despre cum am ratat o cremă raw de  migdale cu zmeură şi am reuşit covrigei cu grâu încolţit şi pastă de curmale (chiar buni raw!!:))


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu