luni, 17 ianuarie 2011

Cozonac cu ciocolată şi curmale


Cozonac cu ciocolată şi curmale

Reţeta pentru aluat este aceeaşi cu cea a cozonacului floare cu prune (diferită este doar umplutura) sau cu cea a cozonacului cu zaharină .




Ingredientele(la temperatura camerei) pentru un cozonac:
# pentru aluat– 500 gr făină
– 3 gălbenuşuri
– 2 albuşuri
– 150 gr zahăr+1zahăr vanilat
– 100 gr unt
– 1 lingură ulei
– 200 ml lapte
– esenţă de rom, coaja de lămâie+ portocală
– 25 gr drojdie
– sare

# pentru cremă- 1 ciocolată albă
- 100 gr unt
- 1 lingură cacao
- 1 zahăr vanilat
- 2 albuşuri
- 100 gr vişine
- 100 gr curmale
- scorţişoară


# un gălbenuş de ou cu două linguri de lapte pentru uns cozonacul crud
# o lingură de miere cu două linguri de lapte pentru uns cozonacul copt

Paşi :
1. MAIAUA
– înmoi drojdia in lapte călduţ şi o linguriţă zahăr
– opăresc 1 lingură făină în lapte clocotit şi las la răcit compoziţia
– amestec drojdia diluată cu făina răcită
– presar făină deasupra şi las la crescut



2. ALUATUL
- 3 gălbenuşuri se freacă bine cu sare şi zahărul, se adaugă romul, coaja, uleiul
- 2 albuşuri se bat spumă
- peste maiaua crescută se adaugă făina, gălbenuşurile, albuşurile, laptele călduţ, untul(eu îl pun la topit în laptele cald)
- se frământă bine 15 minute până aluatul se desprinde de pereţii vasului şi nu se mai lipeşte
- se lasă la crescut


3.CREMA
- untul se freacă spumă cu zahărul vanilat şi cacao
- albuşurile se bat spumă
- ciocolata se mărunţeşte pe răzătoarea mică
- vişinele se scurg pe hârtie absorbantă
- curmalelor li se îndepărtează sâmburii
- se omogenizează bine untul cu spuma de albuşuri şi ciocolata



4. ÎMPLETIRE COZONAC
- aluatul crescut se divide în 3 părţi egale
- crema se împarte la 3
- fiecare parte de aluat se întinde foaie, se adaugă crema şi vişine+curmale- evitând capetele, se presară scortişoară, se rulează strâns- pentru ca la final cozonacul să nu aibă goluri între cocă şi cremă
- cele 3 rulouri se împletesc
- se pune cozonacul în tavă
- se lasă la crescut




5.
– se unge cu gălbenuş bătut cu lapte
– se coace până nu se mai prinde de scobitoare aluat crud- 50 de minute la foc mediu în cuptorul meu




6.
– se unge fierbinte cu sirop de miere şi lapte
– se acoperă cu prosop curat păn’ se răceşte




7.Mie-mi place să fac cozonac, de regulă se întâmplă chiar din An în Paşte, după perioade de post, când chiar ostoiesc pofte cu fiecare aromă! De data aceasta, cozonacul cu zaharină pregătit în paralel cu acesta, a crescut mai bine. Ambii au avut defectul de nepufoşi, dovada pentru mine că doar frământatul în maşina de pâine a determinat asta. Peste toate însă, miros de scorţişoară, arome dulci de curmale şi nedulci de vişine, chiar o nebunie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu